Tato sklizeň pochází z kultivaru Yabukita, čajové zahrady Yame-shi, prefektury Fukuoka.
Čajovníky pro Matcha čaj se pěstují ve stínu po dobu tří až čtyř týdnů před sklizní, stonky a žilky v lístcích se během zpracování odstraňují. Během růstu ve stínu rostlina Camellia sinensis produkuje více chlorofilu, theaninu a kofeinu.
Matcha prášek je konzumován zcela odlišně od běžných čajů. Tradiční japonský čajový obřad se soustřeďuje na přípravu, servírování a pití čaje Matcha jako horkého nápoje a ztělesňuje meditativní duchovní styl. V moderní době se Matcha také používá k přípravě různých pokrmů, například k aromatizaci či barvení.
Zde uvedený postup není postupem pro japonský čajový obřad Chanoyu. Dávkování je cca 3 chashaku lžičky na 1 - 1,5 dcl cca 80 °C teplé vody. Čaj Matcha je obvykle připravován ve velké čajové misce (chawan). Na dno pečlivě vytřené misky vsypeme 3 chashaku lžičky čaje Matcha (tj. cca 1 vrchovatá čajová lžička), zalijeme výše uvedeným množstvím cca 80 °C teplé vody a pečlivě rozšleháme pomocí bambusové metličky chasen. Vznikne nápoj s hustou pěnou na povrchu, přičemž po dopití by měla být miska bez zbytků prášku Matcha.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.