Čaga - Chaga - Rezavec šikmý - Inonotus obliquus
Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických...
Čaga - Chaga - Rezavec šikmý - Inonotus obliquus
Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických...
Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických pracovišť. I přes to, že Řezavce - Čagu užívali na čínském dvoře již před 2000 lety, moderně se zkoumá teprve několik let.
Rezavec šikmý je houba nepravidelného tvaru těla s výrazným typicky černým zbarvením. To způsobuje vysoká obsahová koncentrace pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy. Zde je také hojně užívanou a známou houbou již od 16. století. Vhodným obdobím na sběr čagy je pouze jaro a podzim a to pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.
Na Sibiři byla tato houba často užívána místo zde nedostatkového pravého čaje. Nálev z čagy je chuťově podobný slabému černému čaji. Je mírně trpký s vůní připomínající meltu.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na Váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Tradiční užití: Čagu lze připravit jako nálev nebo naložit a vytvořit lihovou tinkturu. Čaj z čagy připravíme z lžíce (cca 5g) houby, které zalijeme 2,5l studené vody. Necháme přes noc ustát v ledničce. Druhý den dáme nálev vařit zhruba na 5-10minut. Odstavíme, necháme louhovat dalších 5 minut, následně slijeme. Pijeme třikrát denně šálek 250ml půl hodiny před jídlem. Zbylý nálev můžeme uschovat do chladničky cca na 2-3 dny a postupně pít.
Tinkturu připravíme z jednoho dílu houby na pět dílů lihu (60-80%). Čagu necháme louhovat ve sklenice ve tmě za občasného protřepání dva týdny. Poté slijeme a houby povaříme opět v pěti dílech vody. Po odpaření cca 20% vody slijeme vodný výluh s lihovým. Užíváme 1 čajovou lžičku tinktury 3x denně půl hodiny před jídlem.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.