Salvia Paradise Pu-Erh sypaný vyzrálý 70 g
Nejlevnější nabídky (8)
Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
, zakoupeno v Zelené drahokamy
- Silný, účinný čaj.
, zakoupeno v MJ - Krása a zdraví
- nekvalitní pu-erh, slabá chuť, nevýrazná, nedobrá
Parametry produktu
Popis produktu
Pu-Erh je zpravidla označen pro čínský čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan.
Tmavé čaje (čaje typu Pu erh) – (čínsky hej cha) vícenásobně fermentované čaje s typickým zemitým arómatem, které se podobá zatuchlině ve starých sklepích (bez urážky). Proces zrání pu eru je podobný jako u sýrů, poněvadž se na povrchu vytváří jemný povlak ušlechtilé plísně.
V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo a je s ním také tak nakládáno. Pravidelné pití podporuje nerušené a vyrovnané proudění energií Jin a Jang. Působí imunostimulačně. Moderní je využití PuErhu při dietních plánech, protože zahání chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Látková výměnaje tak markantní, že dochází k 2x rychlejšímu odbourávání alkoholu v krvi.
Technologie výroby tohoto čaje je dlouho střeženým tajemstvím a proto následující popis berte jako přibližný. Lísky se po sklizni nechají zavadnou na betonové podlaze chráněné před sluncem. Při rozprostírání se lístky promíchávají dřevěnými hrably a tím se i naruší buněčné membrány a dochází k fermentaci. Po několika hodinách se jsou lístky nahrnuty ven a vystaveny tak přímému slunečnímu žáru.
Pak se lístky napařují a ještě horké a vlhké se rozprostřou do vrstvy 40 -50cm silné a zakryjí plachtou. Takto se čaj nechá po několik dní. Čím delší je doba fermentace, tím je chuť čaje jemnější a vyzrálejší. Čaj se již jen usuší a jde do prodeje. A ještě poznámka na závěr. Rčení. Že čím jsou čaje typu Pu erh starší, tím jsou lepší, platí jen za podmínky 90% vlhkosti vzduchu, která podporuje vývin plísně. Ochucené (ovoněné) čaje – (čínsky moli cha) vzhledem k tomu, že čaj má velice silné absorbční schopnosti, přijímá část aromatu květů nebo vonné silice velice snadno. Děje se to ve zvláštních místnostech, kde se květy rozprostřou na lískách a nechají se tu spolu s čajem několik dní. Pro efekt se pak k čaji přidává nepatrné množství použitých květů.
Příprava je dvojího druhu:
- Jednonálevový puerh: Na půl litru horké vody (90°C) se použije jedna až pět lžiček čaje. Louhuje se 2-4 minuty. Čím více čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení lepší chuti je vhodnější spíše přidávat čaj než prodlužovat dobu louhování.
- Vařený puerh: Stejné množství čaje jako u jednonálevového, ale lístky se povaří ve vroucí vodě. Výsledkem je trpká temná tekutina s velmi vysokým obsahem kofeinu.
Puehr sypký je skvělý i pro přípravu v hrnečku. Jednoduše stačí zalít vroucí vodou a nechat spadnout čaj ke dnu. Velice jednochuchá a efektivní příprava jedinečného čaje.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v Zelené drahokamy
- Silný, účinný čaj.
, zakoupeno v MJ - Krása a zdraví
- nekvalitní pu-erh, slabá chuť, nevýrazná, nedobrá