Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Čaje

Jak vybrat čaj?

Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Existuje mnoho druhů čajů různých kvalit. Sypané čaje jsou obecně považované za kvalitnější, ne vždy tak tomu ale je. V dnešní době bez problémů koupíte kvalitní čaj i v „pytlíku“. Sáčkové čaje mají tu výhodu, že jejich příprava je snadnější a rychlejší, na druhou stranu u sypaných čajů si lépe ovlivníte chuť a také nepřicházíte o kouzlo starodávného obřadu. Sypané čaje také (většinou) neosahují barviva či jiné přídavky.

Důležitým kritériem pro výběr čaje v sáčcích je obal. U nejlevnějších čajů jsou sáčky volně naskládány v krabičce a tak po otevření ztrácí rychle vůni. U jednotlivě zabalených sáčků v papíře je situace již lepší, nejideálnější však je když jsou sáčky zabaleny ve fólii. Ta zabraňuje ztrátě vůní, případně chrání sáček před zhodnocením, například polití či vlhkost.

Při koupi sáčkového čaje nezapomínejte také na gramáž sáčků, zde platí obecné čím více, tím lépe.

 

Druhy čajů

Černý čaj:

Obsahuje více kofeinu a má silnější vůni, kterou si uchová i několik let. Černý čaj se zalévá vroucí vodou. Pokud se zalije vodou chladnější než 90 °C nemusely by se některé substance čaje rozvinout. Poté se nechá vylouhovat asi 4 minuty. Lístky se mechanicky naruší, poté prochází oxidací. Zpracování trvá týden i déle.

Zelený čaj:

Tento čaj při svém zpracování neprochází oxidací, suší se na pánvích. Zalévá se vodou, která prošla varem a zchladla na 80°C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Doba louhování se pohybuje od 30 sekund do několika minut.

Oolong:

Čaj polozelený, nebo také modrozelený, žlutozelený či modrý, prochází minimální oxidací. Zalévá se vodou o teplotě 90 – 100 °C, kvalitní čaje se mohou zalít i vícekrát.

Bílý čaj:

Listy se rovnou suší, bez oxidace. Obvykle se tak zpracovávají mladé lístky, někdy se keře pěstují zastíněné, aby se omezilo množství chlorofylu v listech. Je to velmi jemný a znamenitý čaj, v dřívějších dobách byl velkou vzácností a směli ho popíjet pouze čínští císaři.

Čaje nevyrobené z rostliny čajovníku (ovocné, bylinné):

Velmi oblíbené jsou i bylinné a ovocné čaje, jako například jihoamerické maté nebo lapacho, jihoafrický rooibos a honeybush. Rooibos se stal velmi oblíbený díky velkému obsahu antioxidantů a minimu kofeinu.

 

Příprava čaje:

Voda k přípravě čaje

Při přípravě čaje je důležitá voda, kterou použijete. Chlor a fluorid obsažený ve vodě z vodovodního kohoutku ničí příchuť čaje. Proto je nejvhodnější voda pramenitá. Voda s vysokým obsahem minerálů (Calistoga, Evian) je nejvhodnější pro přípravu zeleného čaje. Pro černé a další druhy jsou nejvhodnější vody s nízkým obsahem minerálů.

Teplota vody

Voda přivedená k varu (100 oC) je ideální k přípravě černého čaje a většiny druhů čaje Oolong. Pro bílé a zelené čaje je nejvhodnější teplota 30 až 40 stupňů pod bodem varu. Při této teplotě vypadá pára z konvice jako malé líné obláčky a nestoupá přímo vzhůru.

Konvička

Konvička pro přípravu čaje má být nejlépe porcelánová nebo keramická. Kromě některých zvláštních případů nepoužíváme konve kovové raději ani k přípravě vody na čaj (nerez ocel je naopak vhodná). Nádoby, které používáme pro přípravu čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme agresivnějším způsobem, zvláště chemicky. Čajová konev má být před zalitím čaje vhodně předehřátá, čehož dosáhneme například vypláchnutím horkou vodou.

Dávkování čaje

Nepsaným zákonem je jedna čajová lžička na osobu a šálek, tedy přibližně 2,5 gramu černého čaje na jeden šálek. „Správné“ množství si musíte u každého druhu objevit sami.

Louhování čaje

V některých případech stačí patnáct vteřin, u jiných jedna či dvě minuty. Nejdůležitějším kritériem je velikost lístku: čím větší, tím déle se musí louhovat; čím je menší, tím je menší povrch vystaven působení vody a o to rychleji se lahodná chuť dostane ven.

Zelené čaje by se měly nalévat z konvice po jedné až dvou minutách a pak se může znovu dolít voda. Černé čaje stačí někdy louhovat pouhou minutu, jiné typy černého čaje servírujeme po třech až pěti minutách, čaje bílé a polofermentované louhujeme 5 až 7 minut. U různých druhů se může tato doba podstatně lišit a i hodnocení chuti je individuální záležitost.

Všeobecně platí, že žádný tradičně zpracovaný čaj by se neměl louhovat méně než tři minuty. Podrobnější způsoby přípravy konkrétních čajů najdete v dostupné literatuře či na etiketě balení.

 

Čaj a zdraví

  • Čaj obsahuje přírodní antioxidanty, které působí proti rakovině a účinkují jako prevence proti vytváření zhoubného bujení.

  • Přítomnost polyfenolů v čaji napomáhá snižování hladiny glukózy v krvi.

  • Čaj snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

  • Snižuje krevní tlak.

  • Tiší astmatické a dýchací obtíže (díky teraflavinům a teraubiginům)

  • Je přirozeným zdrojem fluoridu, který zabraňuje tvoření zubního kazu.

  • Brání tvoření zubního plaku.

  • Bioflavonid obsažený v čaji posiluje cévy.

  • Je přirozeným zdrojem manganu, který příznivě působí na proteiny a energetický metabolismus.

Výzkumy doporučují 5 šálků černého nebo zeleného čaje denné pro snížení rizika infarktu, srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky. Antioxidační vlastnosti čaje jsou asi 20 x vyšší než u vitamínu C, odbourávají škodlivé volné radikály, které způsobují poškozování buněk a stárnutí.

 

Autor rádce: GastroKlub.cz

 

Porovnat Čaje