Jak vybrat čaj?

Vychutnejte si šálek podle své chuti

Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Pod označením čaj naleznete kromě lístků čajovníku také byliny, ovoce, květy, kořeny či kůry stromů. Konkrétní směs vám pomůže s řešením zdravotních obtíží, zlepšením koncentrace, s hubnutím, stejně tak může být ale gurmánským zážitkem nebo součástí ranního rituálu. Nemůžete spát? Trpíte úzkostí? Nebo potřebujete trochu zklidnit? Bylinný čaj je pro vás tou správnou volbou. Ale víte, podle čeho bylinkový čaj vybírat? Poradíme vám a k tomu pro vás máme připravený recept na bylinnou směs pro lepší náladu.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 6 minut

Typy čajů

Jednodruhový bylinný čaj

Jednodruhový bylinný čaj je vyroben jen z jedné bylinky.

  • Vybírejte podle obtíží, které vás trápí

  • Z čerstvých nebo sušených bylinek

  • Nejlépe chutná horký

  • Má léčivé vlastnosti

  • Ne každá bylinka chutná dobře


Čaj z bylinné směsi

Čaj z bylinných směsí se vyrábí z více druhů bylinek.

  • Z čerstvých či sušených bylinek

  • Má léčivé vlastnosti

  • Vychutnejte si ho horký

  • Může obsahovat škodlivé látky

Bylinkové čaje

Jak jednodruhové čaje, tak i bylinné směsi si lze pořídit v bio kvalitě. Většina bylinných čajů rovněž bývá bezkofeinových.

Aby mohl být čaj označen za bylinný, pak musí obsahovat minimálně 50 % léčivek.

Černé čaje

Nejznámější z pravých čajů získávaných z čajovníkových listů černý čaj má výraznou hnědou až načervenalou barvu a trpkou chuť, kterou získává díky dlouhé oxidaci. Jeho nespornou výhodou je dlouhá trvanlivost. Zatímco zelený čaj začíná ztrácet své vlastnosti už po roce od zpracování, černý si je udrží několik let. Jeho typickou vlastností je povzbuzení díky vysokému obsahu teinu (kofein v čaji).

Zobrazit více

K nejkvalitnějším černým čajům patří ty z oblasti indického Darjeelingu, Assamu, Srí Lanky, Nepálu a Číny (provincie Jün-nan a Anhui). Vysoce ceněný Darjeeling pochází ze Západního Bengálska a lze dále rozdělovat podle období sklizně na první, mezidobí, druhou a podzimní sklizeň. Obecně lze říci, čím pozdější sběr, tím plnější a těžší chuť.

Za tmavý čaj Pu erh se označuje čaj z čínské provincie Jün-nan, která je typická vyšší nadmořskou výškou a klimatem. Čaje pu erh jsou typické tmavší barvou a výraznější zemitou chutí. Lze z nich připravit více nálevů.

Černé čaje

Zelené čaje

Do rozsáhlé skupiny zelených čajů patří kvalitní japonské spolu s Matchou, čínské, vietnamské, korejské a taiwanské. Zelený čaj prochází při zpracování jen krátkou oxidací, díky tomu má světlejší zelenožlutou barvu, jemnější chuť i vůni. Je ceněný pro své antioxidační účinky a schopností zrychlovat metabolismus.

Zobrazit více

Dnes již světoznámá Matcha je rozemletý zelený čaj pocházející z Japonska. Prášek má díky skladování ve tmě a bez přístupu kyslíku jasně zelenou barvu. Před podáváním se rozmíchá s teplou, nebo studenou vodou. Na rozdíl od běžného čaje, kdy pijete jen výluh z čajových lístků, je tato koncentrace hutnější. Matcha čaj zvyšuje soustředění a dodává energii. Pomáhá v prevenci rakoviny díky obsahu látky katechin EGCG a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Také pomáhá při hubnutí.

Zelené čaje

Matcha čaje

Bílé čaje

Zcela jiné zpracování vyžaduje čaj bílý. Ten pravý se pěstuje v čínské provincii Fu-ťien a obsahuje velmi mladé lístky čajovníku, které neprocházejí oxidací. Lístky se pouze suší, nálev má proto světle žlutou barvu a jemnou, lehce nasládlou chuť. Označení bílý získal podle jemného stříbřitého chmýří na povrchu pupenů. Kromě Číny se dnes už pěstuje ve více oblastech např. ve východním Nepálu, Taiwanu, severním Thajsku a Indii (bílý Darjeeling).

Bílé čaje

Čaje Oolong

Specifickou skupinu čajů pocházející z Číny a Taiwanu s aromatičtější méně hořkou chutí můžete znát pod mnoha názvy - nejčastěji oolong, polozelené, žlutozelené nebo modré čaje. Oolongy se různými metodami zpracování také ochucují, díky čemuž mohou překvapit kouřovým, ovocným nebo květinovým aromatem. Mezi nejznámější oolongy patří Tie Guan Yin (Železná bohyně) nebo třeba mléčný oolong se zajímavou krémovou chutí.

Ovocné čaje

Namísto čajových lístků obsahují ovocné čaje alespoň 50 % ovoce. Zbytek tvoří jiné části rostlin – listy, kůra a květy. Nejčastější přísadou je ibiškový květ, který způsobuje načervenalou barvu. Na trhu najdete také aromatizované čaje, u nichž tvoří základ pravé čajové lístky, ale doplněné přírodními nebo umělými aromatizačními látkami. Kvalita těchto čajů se dost liší. Při nákupu čtěte složení a sledujte podíl ochucujících surovin. U švestkového čaje podíl švestek, u jahodového podíl jahod.

Čaje rooibos

Za nepravý čaj je dále označován známý rooibos, který pochází z Jihoafrické republiky a vyrábí se z listů keře čajovce kapského. Je charakteristický svou načervenalou barvou, díky které se můžete setkat s označením červený čaj. Oblibu si nápoj získal pro svou nasládlou až ořechovou chuť a absenci povzbuzujících látek. Je tedy vhodnou alternativou pro osoby, kterým nevyhovují povzbuzující účinky, děti nebo těhotné ženy.

Zobrazit více

Rooibosu velmi podobný čaj Honeybush pochází také z jižní Afriky, konkrétně z keře cyclopia, a svou načervenalou barvou by snadno mohlo dojít k záměně. Po ochutnání však hned poznáte rozdíl. Nasládlá medová chuť se skvěle hodí k popíjení před spaním. Podobně jako Rooibos nemá totiž Honeybush povzbuzující účinky.

Čaje Rooibos

Speciální druhy čajů

Chcete vyzkoušet něco neobvyklého? Pak sáhněte třeba po kvetoucím čaji. Ten představuje malou kuličku vytvořenou z usušených čajových lístků a květů, která se po zalití vodou rozvine. Také zkuste pečený čaj, jenž se vyrábí z ovoce a ovocné šťávy. Přidávají se do něj kousky ovoce, cukr a koření, někdy také rum.

Udělejte radost svým blízkým a pořiďte jim dárkovou čajovou kazetu.

Podle čeho vybrat

Účel použití

Nejprve si dobře rozmyslete, za jakým účelem budete čaj užívat. Může to být ze zdravotních důvodů, případně si chcete čajem navodit dobrou náladu, nebo si jen tak při popíjení čaje dopřejete odpočinek. Bylinné čaje proto vybírejte podle účinků:

  • Urologický - čaj většinou obsahuje brusinky a další bylinky, které vám pomohou například při zánětu močových cest
  • Detoxikační - zbaví vaše tělo škodlivých látek
  • Hubnoucí - čaj většinou potlačuje chuť k jídlu a také podporuje rychlejší spalování tuků
  • Průduškové - čaj vám pomůže zbavit se dávivého kašle a zánětu průdušek
  • Pro těhotné a kojící - čajová směs je velmi prospěšná pro nastávají maminky a maminky, které kojí

Druh bylinek

Víte, k čemu jednotlivé nejznámější druhy bylinek slouží? Ne? Pak určitě čtěte dál. Nejenže má každá bylinka jiné účinky, ale také jinak chutná.

  • Černý bez - pomáhá proti chřipce a nachlazení
  • Heřmánek - zklidňuje, navozuje klid a harmonii
  • Meduňka - povzbuzuje a zklidňuje podrážděné nervy
  • Šípek - posiluje imunitu
  • Mateřídouška - účinně bojuje proti nachlazení a chřipce
  • Kopřiva - pomáhá při různých druzích alergií
  • Lipový květ - tlumí bolest hlavy
  • Máta - navozuje pohodu a podporuje správné trávení
  • Pampeliška - snižuje krevní tlak
  • Anýz - uvolňuje křeče a zbavuje menstruačních bolestí
  • Tymián - působí proti zažívacím potížím
Další léčivky

Balení

Jak si nejraději připravujete čaj? Máte raději čaj sypaný, který si sami doma odvážíte, nebo dáte přednost čajům porcovaným, dodávaným v sáčku?

  • Porcovaný čaj - čaj v sáčku je praktický na cesty i na rychlou přípravu nápoje; nemusíte nic odvažovat; jeden sáček vylouhujete ve 2 dl vroucí vody
  • Sypaný čaj - sypaný čaj musíte odvážit podle instrukcí výrobce, které jsou uvedené na obalu čaje
Bylinný čaj by měl být povinnou součástí každé domácí lékárničky.

Hmotnost

Máte svůj oblíbený bylinný čaj? Pak si určitě kupte větší balení, které často bývá i cenově výhodnější. Jestliže se ale teprve rozhodujete a nevíte, který pro vás bude tím pravým, doporučujeme zakoupit menší balení.

Způsob zpracování

Čaje lze rozdělovat podle způsobu zpracování na lístkové, zlomkové, drtě a prášky. Každá technologie má výrazný vliv na kvalitu nápoje. Méně kvalitní čaje obsahují příliš drti a čajového prachu.

  • Lístkové čaje - skládají se z celých lístků čajovníku, jsou nejkvalitnější a zároveň nejdražší. Lístky se zpracovávají rolováním, které způsobí popraskání pletiva a uvolnění chutí i vůní.
  • Zlomkové čaje - obsahují roztrhané čajové lístky, které jsou rozmačkány, natrhány a zarolovány pomocí technologie CTC (crushing, tearing, curling) tak, aby se struktura lístků narušila natolik, že dojde k intenzivnější fermentaci a uvolnění chutí.
  • Čajová drť - získává se rozsekáním zavadlých lístků. Drť se poté fermentuje a suší do konečné podoby. Tento způsob zpracování se využívá k průmyslové výrobě čajů v nálevových sáčcích.
  • Čajový prach - často se jedná o odpad, který vzniká při zpracování. Někteří výrobci ho přidávají do čajových sáčků pro snížení výrobních nákladů. Na první pohled je těžké rozeznat, zda je v sáčku jemná drť nebo prach. Pokud se však podíváte do krabičky a na dně uvidíte prášek, pravděpodobně je do sáčku přidán čajový prach. Výjimku tvoří čaje, které se na prášek zpracovávají záměrně, například matcha.

Fermentace a oxidace

Pojmy fermentace a oxidace se u čajů často nesprávně zaměňují. Fermentace je proces přeměny organických látek - kvašení, nejčastěji sacharidů, které se v potravinářství objevují při zpracování alkoholů, octů, mléčných produktů, těst nebo třeba sýrů. Proces probíhající při zpracování čaje se nazývá oxidace, při němž se mění skupiny chemických látek obsažených v rostlinách (polyfenoly). Tento proces dodává pravým čajům typickou barvu i chuť.

Při výrobě pravých čajů dochází k oxidaci polyfenolů

Účinky

Čaje mají různorodé blahodárné účinky na zdraví a psychické rozpoložení. Mohou povzbudit (černý, zelený čaj) nebo naopak zklidnit (meduňka, třezalka, chránit tělo před oxidačním stresem, podporovat funkci vnitřních orgánů. Pomohou vám s hubnutím, detoxikací, pročištěním dýchacích cest i se zlepšením zažívání. Zjednodušeně se dá říct, že takřka na každý zdravotní problém si můžete pořídit čaj, který nějakou měrou přispívá k jeho zlepšení. Mnoho účinků, jež se čajům připisují, však není potvrzeno žádnou studií. Pokud chcete mít jistotu, zaměřte se na takové čaje a složení, jejichž účinky už byly potvrzeny odbornými studiemi, jejich výsledky jsou mnohdy volně dostupné na internetu. O radu můžete také požádat svého lékaře či lékárníka.

Jedovaté látky

Při nákupu čaje pozorně čtěte jeho složení. Občas se může stát, že v něm najdete škodlivé nebo dokonce jedovaté látky. Velkým rizikem jsou zejména bylinné směsi. Jedovatými látkami jsou například pyrrolizidinové a tropanové alkaloidy. Pesticidy, nikotin a dusičnany zase velmi škodí dětem. Vybírejte si proto takové čaje, které obsahují co nejméně druhů bylin.

Nebezpečné ovšem mohou být i plísně, které se v čajových směsích nacházejí. Ty však bohužel sami nemáte možnost odhalit. Plísně lze vystopovat jen na základě laboratorních testů. Výzkumníci ovšem dodávají, že některé čaje obsahují stopové množství plísní, které ale není nijak škodlivé.

Příprava čaje

Příprava jednotlivých typů pravých i nepravých čajů se liší. Doporučený způsob přípravy najdete na obale. Mění se postup, teplota vody a doba louhování. Pro přípravu sypaného čaje je ideální konvice nebo větší šálek ze skla, keramiky, porcelánu, kde mají lístky dost místa na rozvinutí a uvolnění chutí. Po uplynutí potřebné doby na louhování čaj přeceďte přes sítko. Užitečnou pomůckou pro přípravu je rychlovarná konvice s termoregulací, která ohřeje vodu od 50 do 100 °C.

Druh čaje Doba louhování
Bylinný 10–15 minut
Ovocný 5–10 minut
Černý 3–6 minut
Zelený 1–2 minuty
Bílý 1–5 minut
Oolong 1–50 vteřin
Rooibos 5 minut
Ajurvédský 5–10 minut
Maté 5 minut
Lapacho 15–20 minut
  • Černý čaj se zalévá vroucí vodou a louhuje 3–6 minut.
  • Na přípravu zeleného čaje svařte vodu a nechte ji zchladnout na 60–80 °C a louhujte 1–2 minuty. Čím chladnější vodu a kratší dobu louhování použijete, tím jemnější čaj získáte.
  • Oolongy zalévejte vodou o teplotě 80–95 °C a louhujte necelou minutu.
  • Bílé čaje potřebují 1–5 minut ve vodě o teplotě 80 °C.
  • Bylinné čaje se zalévají vroucí vodou a nechávají louhovat maximálně 15 minut v zakryté konvičce či hrnku. Nicméně byliny jsou různé, a proto si vždy přečtěte doporučení výrobce.
  • Pečené čaje se zalévají vroucí nebo studenou vodou a nechají se rozpustit.
Zelené čaje fungují jako antioxidanty a svými příznivými účinky na tělo jsou skvělými životabudiči

Připravte si čaj na dobrou náladu

Když vás přepadnou chmury, uvařte si čaj, otevřete si knížku a odpočívejte.

Na přípravu potřebujete směs těchto bylin (seženete je v bylinkářství i na internetu):

  • Sporýš lékařský
  • Kotvičník zemní
  • Máta peprná
  • Heřmánek pravý
  • Lípa srdčitá

Dále si k ruce vezměte:

  • Polévkovou lžíci
  • Čajovou lžičku
  • Půl litru horké, nikoliv vroucí vody
  • Váš oblíbený hrneček

Postup:

Od každé byliny si do uzavíratelné nádoby přidejte jednu čajovou lžíci a dobře promíchejte. Do hrníčku si odsypte jednu čajovou lžičku směsi a zalijte ji půl litrem horké vody. Voda by měla mít 70–80 °C. Nechte čaj louhovat po dobu 7 minut a pak ho sceďte.

Směs samozřejmě můžete uchovávat v uzavřené, nejlépe vzduchotěsné nádobě několik měsíců.

V poslední době jsou velmi oblíbené čaje s CBD, které prospívají naší psychice a rovněž například zmírňují nejrůznější bolesti, křeče a příznivě působí i na naši nervovou soustavu.

Příslušenství

Bylinky

Síta

Hrnky a šálky

Cukr

Medy

Rychlovarné konvice

Čajníky

Odměrky

Nejčastější otázky

Jsou bylinné čaje vhodné i pro malé děti?

Ne všechny. Výrobci většinou na obalech svých produktů uvádějí, zdali jsou vhodné pro děti, případně pro těhotné nebo kojící ženy. Zároveň na českém trhu najdete nespočet čajů, jež jsou přímo určené pro naše nejmenší.

Mohu užívat čajovou směs s ostropestřcem, když čekám miminko?

Ostropestřec rozhodně není vhodný pro těhotné ženy. Může mít negativní vliv na vývoj plodu.

Už pár měsíců nemůžu pořádně spát, který čaj je pro mě nejvhodnější?

Doporučujeme sáhnout po čaji se sušenou levandulí anebo po čaji s CBD, který obsahuje sušené konopné květy a listy. Čaj pijte zhruba 2 hodiny předtím, než půjdete spát.