Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
, zakoupeno v Prodejnabylin.cz
Normální matcha.
Pozor, je to v igelitovém sáčku, kdo by čekal uzavíratelný kelímek jako je na obrázku, bude nepříjemně překvapen., zakoupeno v Prodejnabylin.cz
- Probudí nejen po ránu...
Parametry produktu
Popis produktu
Historie
Podle japonské literatury ze 3. století n. l. se zelený čaj zpočátku používal jako elixír. Má se za to, že semínka zeleného čaje přivezl do Číny japonský vyslanec během vlády dynastie. Tang a následně jej používala šlechta a buddhističtí duchovní jako tonikum. V r. 1191 japonský zenový buddhistický mnich Eisai přinesl z Číny nový způsob pití zeleného čaje. Nasypal rozemletý čajový prášek do horké vody a rozmíchal jej – jako se to dnes dělá s matchou – a pak jej popíjel spíše jako nápoj, nikoliv jako lék. Popíjení čaje se v Japonsku později rozšířilo z šlechtických kruhů mezi samuraje. Samurajové, vázáni přísahou k ochraně svých pánů, nakonec vytvořili rituál zeleného čaje, který měl vnést klid a harmonii do jejich často bouřlivého života.
Způsob zpracování
Čtyři týdny před každoroční sklizní jsou čajové plantáže zastíněny plachtami, takže se eliminuje až 90 % přirozeného světla. Čajové plantáže kompenzují ztrátu světla zvýšením obsahu chlorofylu v listech. Pouze nejlepší ručně sbírané čajové listy se pak spaří, usuší a nařežou, aby se odstranily žilky a stonky. Usušené listy se pak skladují v mrazicím boxu, aby se po celý rok zajistila stálá kvalita. Takto zpracovaný čaj se nazývá tencha. Čajové listy se namelou na žulových mlecích kamenech, přičemž na jednom mlecím kameni se získá jedna unce matchy za hodinu. Každý krok výrobního procesu je pečlivě monitorován a dokumentován. Provádějí se také interní laboratorní kontroly, aby se zajistilo, že konečný produkt před expedicí splňuje přísné normy.
Použití
Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené. Mezi oblíbené použití patří zmrzlina ze zeleného čaje, gelato, ovocné nápoje, latté a čokolády.
Zmrzlina a gelato
Na zmrzlinu a gelato se zeleným čajem postačí 1,3% až 2% koncentrace matchy rozmíchané se základem z bílé tekutiny pro vytvoření bohaté příchuti a barvy zeleného čaje.
Kvalitativní spektrum matchy
Tři elementy odlišují matchu od běžných práškových zelených čajů: 1. Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti. 2. Barva: Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu. 3. Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají stejné vlastnosti.
Antioxidanty v zeleném čaji matcha
Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly, že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.
Země původu: Japonsko
Příprava čaje matcha
Časen – bambusová metlička k přípravě čaje matcha 1/2 čajové lžičky čaje našlehejte s horkou vodou(75 °C) v misce bambusovou metličkou na nefritově zelenou pěnu. Řídká napěněná kaše po chvilce zhoustne nabobtnáním částeček lístků. Čaj matcha obsahuje všechny účinné látky a plný aromatický celek čajového listu.
Dospělý člověk, by měl denně přijmout 3900 ORAC antioxidantů, což odpovídá 4g Matcha Tea, tedy 2 čajové lžičky.
- Děti 4-6 let: 45 mg = 1,5 gr čaje Matcha/den
- Děti 7-9 let: 63 mg = 2,1 gr čaje Matcha/den
- Děti 10-12 let: 85 mg = 3,2 gr čaje Matcha/den
- Těhotné max. 4gr: čaje Matcha/den (= 2 šálky/den)
Dospělí max. 6 šálků čaje Matcha/den
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v Prodejnabylin.cz
Normální matcha.
Pozor, je to v igelitovém sáčku, kdo by čekal uzavíratelný kelímek jako je na obrázku, bude nepříjemně překvapen., zakoupeno v Prodejnabylin.cz
- Probudí nejen po ránu...